Napisal/-a JrBB » Po, 09 nov 2009 9:36 am
Glede himne: jaz nisem pisal cele, ampak samo tisto kitico, ki je najbolj očitna v smeri debate.
Slomškova "En hribček bom kupil" - tricky vprašanje. Slomšek je bil med največjimi borci proti alkoholizmu v zgodovini slovenskega naroda in je bil tudi kar dobro uspešen. Pesem En hribček bom kupil je napisal zato, da bi z njo spodrinili hujše, bolj pijanske in bolj melanholične (= alkoholične) in se zdi, da je uspel, čeprav pesem še vedno nosi precej nagnjenja k alkoholu, ima pa vendarle bolj optimističen melos in ne govori o tem, da se ga napiješ, je pa zelo blizu. Pri Prešernovi vse skupaj izpade melanholično, pesimistično, otožno in kliče po tolažbi z alkoholom - to je samomorilska miselnost. Menim, da bi popolno ozdravljenje bilo tedaj, ko bi se tudi ta pesem (=Slomškova) ne več tako pela.
Težave, ki ti jih življenje nakoplje (in Slovencem jih je v zgodovini nakopalo dosti, ker smo majhen narod in Cankar je rekel tudi narod hlapcev) lahko preusmeriš v dve agresiji:
- prva je agresija proti drugim (agresorju) - te ne zmoremo, ker smo premajhni in vedno popuščamo pred drugimi
- druga je agresija proti sebi - to je samomor, alkoholizem ipd. - v tem smo pa kar dobri.
Menim, da je tudi državljanska vojna ali sovraštvo med nami ali notranja razcepljenost ali poboji, ki so bili med in po vojni drug proti drugem (rdeči proti belim) ena od oblik agresije proti samemu sebi in samomorilskega značaja, ki se tukaj izkaže kot samomor naroda. Tule res samo menim in se mi dozdeva, da bi lahko bil to eden od razlogov. Glede vsega do zadnjega odstavka pa sem 95% prepričan.