Narod alkoholikov

Ne, ni mi vseeno, kaj se dogaja okrog mene, ker vem , da lahko prispevam k izboljšanju sveta v katerem vsi živimo.

Moderatorji: mojca_m, romana

Narod alkoholikov

OdgovorNapisal/-a JrBB » Ne, 08 nov 2009 5:37 pm

Včeraj sem po radiu slišal, da je med Slovenci 200.000 alkoholikov (to je registriranih) - to bi bilo 10%. Trdim, da smo narod alkoholikov, da si tega ne priznamo, da je že čas, da si to priznamo in da začnemo narodno ozdravljanje na tem področju.

Prvo dejanje, ki ga predlagam, je sprememba slovenske himne, saj slednja dokazuje, da alkoholistično razmišljanje dopuščamo do samega vrha našega naroda oz. narodne misli:
"Prijatli! obrodile
so trte vince nam sladkó,
ki nam oživlja žile,
srce razjásni in oko,
ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!"

Z vsem spoštovanjem do Prešerna, a z njegovo logiko v tej pesmi se pač ne morem strinjati, ker ni zdrava za življenje in je "samomorilska". Kakor spoštujem vse, ki so bili ali so akloholiki v mojem sorodstvu, pa njihovih načel ne sprejemam za svoja.
Uporabniški avatar
JrBB
Veteran
Veteran

Re: Narod alkoholikov

OdgovorNapisal/-a Brina. » Ne, 08 nov 2009 6:10 pm

:grin: (ja ja, sej vem, ni smešno, ampak kar newem kaj naj komentiram...) :)

zanima me samo nekaj: kdo se smatra kot "alkoholik"? kaj je definicija?
♪...sonček je in ti si skuštrana... ♫
Uporabniški avatar
Brina.
Veteran
Veteran

Kraj: prlekija <3

OdgovorNapisal/-a Katarinca5 » Ne, 08 nov 2009 6:22 pm

Samo nekaj: Enkrat sem slišala, da se slovenska himna (uradno) začne s kitico "Žive naj vsi narodi..." ne pa s 1. kitico "Prijatli obrodile so trte..." (vem, da sta obe zapisani v Zdravljici). Se mogoče motim glede tega?

Jure kako bi se pa ti strinjal z Slomškovo logiko: "En hribček bom kupil, bom trte sadil. Prijatle bom vabil, še sam ga bom pil?"

Včeraj sem tudi jaz slišala nekaj malega o številu alkoholikov v Sloveniji, ampak ne po radiu. Menda je že vsaka osma družina pri nas imela težave s tem. To je res prava katastrofa za naš narod, za našo prihodnost. Slišala sem tudi, da obstajajo razni programi po Sloveniji za zdravljenje alkoholikov.

Res škoda, da je toliko alkoholizma tudi med nami mladimi. Menda smo glede števila alkoholikov na prebivalca Slovenci v samem svetovnem vrhu.

Na koncu naj dodam samo še tole: "Po pameti ga pijmo, da pamet ne izgubimo". (AM Slomšek)
Katarinca5
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a Brina. » Ne, 08 nov 2009 6:28 pm

Katarinca5 je napisal/-a:"Po pameti ga pijmo, da pamet ne izgubimo". (AM Slomšek)

aha, še slomšek se strinja, da kozarček za na zdravje pa res ne škodi!
♪...sonček je in ti si skuštrana... ♫
Uporabniški avatar
Brina.
Veteran
Veteran

Kraj: prlekija <3

OdgovorNapisal/-a Katarinca5 » Ne, 08 nov 2009 6:32 pm

Brina. je napisal/-a:
Katarinca5 je napisal/-a:"Po pameti ga pijmo, da pamet ne izgubimo". (AM Slomšek)
aha, še slomšek se strinja, da kozarček za na zdravje pa res ne škodi!

Ja, ampak če bi bil samo en kozarček, bi še šlo. Pri mnogih se pa ta en kozarček "za zdravje" kar pomnoži. Tu pa lahko nastane problem.
Katarinca5
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a laura » Ne, 08 nov 2009 8:42 pm

Ja se strinjam s tabo Jure, res smo narod alkoholikov. In toliko je registreranih, koliko pa je takih, ki niso, najmanj šeenkrat toliko.
Da si bomo pa slovenci to priznali, da vse utapljamo v alkoholu, pa naj bo to žalost ali veselje pa mislim, da bo kar dolgo trajalo.

Se pa tudi jaz sprašujem, kaj se mora zgoditi, da si priznaš, da si alkoholik oz. kaj te lahko pripelje tako daleč... in zame ni odgovor težko življenje, izguba službe...

Sicer Jure ne vem, če bi kaj dosegli s tem (mislim, da je to skoraj nemogoče), da bi zamenjali slovensko himno, ki sicer res kar "podrobno" opiše, kakšni smo slovenci.
»Biti z don Boskom je vedno praznik, je fešta!« (T. Ciglar)
...če želimo imeti lepe trenutke v življenju, moramo sprejti tudi težke...
Uporabniški avatar
laura
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a Luna » Ne, 08 nov 2009 8:48 pm

JrBB je napisal/-a:Včeraj sem po radiu slišal, da je med Slovenci 200.000 alkoholikov (to je registriranih) - to bi bilo 10%. Trdim, da smo narod alkoholikov, da si tega ne priznamo, da je že čas, da si to priznamo in da začnemo narodno ozdravljanje na tem področju.

In sedaj tem ljudem prištejmo njihove svojce, otroke, partnerje ... ljudi, ki so jim blizu in trpijo zaradi njihovega alkoholizma, prekomernega pitja. Dobimo ogromno številko. Veliko ljudi, ki so na tak ali drugačen način ranjeni in prizadeti zaradi alkohola ...

In kaj lahko naredimo? Kultura (oz. nekultura pitja) je globoko zakoreninjena v naši družbi. Kako je spremeniti? Po mojem se mora začeti v vzgoji, že pri majhnih otrocih. Tukaj še lahko kaj spremenimo - za prihodnje rodove. Sprašujem pa se kako pomagati že tem? Koliko sploh lahko spremenimo? Hmmm ...
... le v Bogu umiri se srce, od Njega mi pride pomoč. Le On je moja skala, moja rešitev...
Uporabniški avatar
Luna
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a JrBB » Po, 09 nov 2009 9:36 am

Glede himne: jaz nisem pisal cele, ampak samo tisto kitico, ki je najbolj očitna v smeri debate.

Slomškova "En hribček bom kupil" - tricky vprašanje. Slomšek je bil med največjimi borci proti alkoholizmu v zgodovini slovenskega naroda in je bil tudi kar dobro uspešen. Pesem En hribček bom kupil je napisal zato, da bi z njo spodrinili hujše, bolj pijanske in bolj melanholične (= alkoholične) in se zdi, da je uspel, čeprav pesem še vedno nosi precej nagnjenja k alkoholu, ima pa vendarle bolj optimističen melos in ne govori o tem, da se ga napiješ, je pa zelo blizu. Pri Prešernovi vse skupaj izpade melanholično, pesimistično, otožno in kliče po tolažbi z alkoholom - to je samomorilska miselnost. Menim, da bi popolno ozdravljenje bilo tedaj, ko bi se tudi ta pesem (=Slomškova) ne več tako pela.

Težave, ki ti jih življenje nakoplje (in Slovencem jih je v zgodovini nakopalo dosti, ker smo majhen narod in Cankar je rekel tudi narod hlapcev) lahko preusmeriš v dve agresiji:
- prva je agresija proti drugim (agresorju) - te ne zmoremo, ker smo premajhni in vedno popuščamo pred drugimi
- druga je agresija proti sebi - to je samomor, alkoholizem ipd. - v tem smo pa kar dobri.

Menim, da je tudi državljanska vojna ali sovraštvo med nami ali notranja razcepljenost ali poboji, ki so bili med in po vojni drug proti drugem (rdeči proti belim) ena od oblik agresije proti samemu sebi in samomorilskega značaja, ki se tukaj izkaže kot samomor naroda. Tule res samo menim in se mi dozdeva, da bi lahko bil to eden od razlogov. Glede vsega do zadnjega odstavka pa sem 95% prepričan.
Uporabniški avatar
JrBB
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a Lučka » Po, 09 nov 2009 5:04 pm

Slovenska himna je SAMO 7. kitica - žive naj vsi narodi... ni cela Zdravljica ;)
V tej pesmi bom samo še to zapisala: hvala za to luč, še enkrat hvala.
Uporabniški avatar
Lučka
Veteran
Veteran

Kraj: Štajerska :)

OdgovorNapisal/-a Katarinca5 » Po, 09 nov 2009 7:46 pm

Lučka je napisal/-a:Slovenska himna je SAMO 7. kitica - žive naj vsi narodi... ni cela Zdravljica ;)

Se mi je kar zdelo, da je tako.

Drugače pa: Slovenija je zelo vinorodna dežela. Imamo mnogo dobrih in kvalitetnih vin, samo kaj ko je pa je slovenska kultura pitja na tako nizkem nivoju. Alkoholizem je res prevečkrat kriv ne samo za samomore, ampak tudi za nesreče na cestah v katerih so velikokrat soudeleženi tudi tisti vozniki, ki pred vožnjo nikoli ne pijejo alkohola.
Ja, tudi jaz mislim, da smo res preveč samomorilsko in hlapčevsko usmerjen narod.
Katarinca5
Veteran
Veteran

Naslednja

Vrni se na Družbeno dogajanje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost