Vprašaj ateista! :)

O duhovnosti, duhovnih vajah, romanjih, molitvi, verskih vprašanjih ...

Moderatorji: Brina., sMarija

Re: Vprašaj ateista! :)

OdgovorNapisal/-a Peter » Sr, 14 apr 2010 2:21 pm

Tole, kar si napisala čisto na koncu, tole je pa beseda, ki bi si jo marsikdo moral vzeti k srcu. Tudi med tistimi ki so ali pa se štejejo med kristjane. Kdor stremi k dobremu, je na pravi poti. Četudi veruje v Alaha, umetnost ali znanost...
Ne včeraj in ne jutri - DANES!!!
Uporabniški avatar
Peter
Veteran
Veteran

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Uroš » Če, 15 apr 2010 10:40 am

Živjo.
Najprej bi rad povedal, da ni moj namen, da bi te hotel tu na forumu neki spreobračat ali pa ti solit pamet. Želim pa razčistit in s tabo predebatirat določene "zmote" ki jih trdiš za kristjane.

iRock je napisal/-a:Saj po eni strani vas razumem. Pač ljubezen do sočloveka, ki mu želite pomagati. Pa vendar. Pomagati človeku ko vidiš da je v stiski (tudi jaz to počnem) ne pa ves čas opominjati na grehe. Nekateri kristjani ne razumejo, da če ti v neko stvar ne verjameš ti tisto, da ˝te bo Bog kaznoval˝ nič ne pomaga. Poglejte. Če bi pogledala božje zapovedi ne izpolnjujem prvih treh in dela četrte (starša spoštujem vseeno pa ne za to da bi dolgo živela in bi mi bilo lepo na zemlji
). S tem sem želela povedati, da kljub temu spoštujem neke moralne vrednote in imam neka načela. Sem prijazna do otrok, pomagam tistim ki v šoli ne gre tako dobro, pozdravljam ljudi, jih obdarim z nasmehom, tolažim tiste ki jokajo, se spoštljivo pogovarjam z njimi.

Torej tvoje vrednote so praktično identične krščanskim.

Mnogi imajo o kristjanih mnenje, da se grejo daj-dam odnos z Bogom. Da je Bog kukr ena banka in če bom pridn in bom molil me bo nagradil. Ali pa da imamo Boga za policaja in strogega sodnika, če ne bom priden, me bo pa Bog štrafou. Hvala Bogu, stvari ne delujejo tako.
Vsi, ki ne poznajo dobro katoliške vere (med njimi so tudi kristjani) pozabljajo na enega od najpomembnejših darov od Boga, ki smo ga prejeli. To je: svobodna volja. Kar pomeni, Bog nam je dal na izbiro, da se odločimo med dobrim in slabim - torej ali bomo dobri ali bomo slabi. In to ni vezano na nikakršno nagrado ali kazen. Bog nam hoče dobro in na nas je da se odločimo. Vendar imajo čisto vsa naša dobra ali slaba dejanja svoje posledice. Torej, ni Bog kriv, da so mi ukradli avto, ampak sem kriv jaz, ker sem ga pustil odklenjenega in ključe notri in seveda, tisti človek, ki mi je ga ukradel. (In to velja precej univerzalno.)

Torej, če boš imela spolni odnos z nekom, ki mu zaupaš, ga dobro poznaš in se ti zdi, da si na spolni odnos tudi pripravljena, nista pa še poročena (torej ti še ni obljubil pred pričami, da ti bo zvest do konca življenja v dobrem in slabem), tvegaš, da boš ti ali on ali pa oba močno prizadeta (in tu govorim o življenjskih ranah, katerih posledice čutiš še dolgo v življenju). Npr. kondom (ki ima zelo slab Pearlov indeks zanesljivosti) lahko poči in zanosita nekje sredi srednje šole. On te pusti, ti njega pustiš,... on te prevara,... Narediš splav... In vsakič, ko se mimo tebe sprehaja srečna mamica z otročkom v vozičku se ti stemni pred očmi, ponoči slišiš jok otrok (to se namreč dogaja). Ali pa se fant poroči s tabo (ker si npr. noseča) in ti po 7 letih zakona, ko se orng skregata vrže v fris, da se je itak poročil s tabo samo zaradi otroka... in se ločita... (Ne veva, ali se bo točno to zgodilo, vendar tveganje, da bo šlo kaj po zlu je precejšnje). Ob tej predpostavki se pa vprašajva: A mi moji starši privoščijo tak življenjski polom? A ti to Bog privošči? A ti to privošči tvoja najboljša prijateljica? Jaz mislim, da je odgovor jasen: NE! In tudi kaka stara "tercjalka" ti tega ne privošči in tudi kak zmatran duhovnik ne. Še jaz, ki te sploh ne poznam ti tega ne privoščim.
Samo, kako pa zdaj tebi odsvetovati spolni odnos pred zakonom, da se izogneš tem in še mnogim drugim tveganjem, da ti ne boš to razumela kot neko pridiganje, moraliziranje in pretirano opominjanje?

Še na kratko glede kondomov in spolne vzgoje:
Mogoče za to, ker je ona tam iz neke stroke. Ona je tam zato da nas obvaruje pred boleznimi. Ko nam o spolnosti razlaga duhovnik predstavi cerkveni pogled na spolnost; ko nam o tem predava svetovalec predstavi poleg zaščite, tudi psihološki pogled na spolnost; če bi nam o tem pridigal nekdo, ki ... bi spet predstavil svoj pogled na to.

Si morda pomislila, da ima nekdo ogromno finančno korist, če bo tista medicinska sestra propagirala kondome ali pa naprimer kontracepcijske tabletke? Zadaj stoji zelo vpliven in močan farmacevtski lobij, ki ima zelo veliko korist, če se otroke že zelo zgodaj indoktrinira, da je za spolni odnos važen samo kondom ali pa tabletka? Razmisli pa, kakšno korist imam jaz od tega, če ti odsvetujem kondome, ne samo to, če ti odsvetujem spolne odnose pred poroko? Iz prve roke ti povem, da nobenih koristi. Kvečjemu čas mi gre, ki bi ga lahko porabil tudi za npr služenje denarja... Ker pa vem, kako krute so lahko posledice spolnih odnosov pred poroko (in kondom posredno propagira spolnost pred poroko), ti to odsvetujem, ker mi ni vseeno, kaj se dogaja s tabo, ker si človek in ker
iRock je napisal/-a:smo ljudje, ki moramo živeti v sožitju kljub temu, da smo si različni-če želimo preživeti

Še ena dilema: Rak na materničnem vratu. Razvili so cepivo proti temu, z njim naj bi se cepilo nekaj letne deklice. Ve se, da se ženske okužijo s tem virusom, (ki je glavni povzročitelj te vrste raka) predvsem s pogostim menjavanjem spolnih partnerjev. Ve pa se tudi, da je bilo že kar nekaj smrtnih primerov deklic, ki so se cepile. Torej smrtni stranski učinki cepiva. Razmisli kaj je bolje: izjemno dobro vzgojiti hčerko, (in ji tudi malo težit in pridigat v najstniških letih) da ne bo imela spolnih odnosov pred poroko ali pa jo cepiti in tvegati, da umre?

Kar se zapovedi tiče: saj 4. zapoved nima obljube z namenom neke podkupnine, ampak preprosto, če boš prijela vroč štedilnik se boš spekla in če ga ne boš, se ne boš spekla. In Tako so vse zapovedi. Lahko greš od ene do druge in razmisliš, zakaj se jo je dobro držati... Kaj ti prinese kršenje zapovedi (ampak ne kazen od Boga, ampak v bistvu samo sebe kaznuješ). Verjamem pa, da ti je prve tri težje ovrednotiti, če nisi verna. Npr: Spoštuj Gospodov dan. Zakaj je koristno, da v nedeljo ne delamo, da gremo k maši, da si vzamemo čas za našega duha? Svoj čas so različni politični sistemi poskušali vpeljati 10 dnevni teden... pa ni šlo. Ljudje so se izčrpali. Preprosto je dobro za nas, da imamo vsak sedmi dan frej. Zdej maša je pa itak center kristjanovega življenja. Če hoče ves čas delat in živeti iz ljubezni jo mora tudi nekje prejemat. Uf no, to bi blo že za kako novo temo: npr Vprašaj kristjana. :grin:

V življenju še nisem obupala, dvomim pa da bom svojo vero spremenila. Življenje je lepa stvar in nanj gledam z optimizmom, ki ga črpam iz glasbe, umetnosti, znanosti. Pravzaprav se je nekako tisto: Bog ne obstaja, pojavilo ob branju nekaj knjig o Afriških plemenih in njihovih revščini. Ne znam si predstavljati kako je Bog (ki po vašem prepričanju obstaja) tako dober, a tako nepravičen, da pusti nedolžnim ljudem da trpijo in stradajo. Otrokom ki jih je ˝on poslal na svet˝ ne nudi tistih osnovnih življenjskih potrebščin. Kaj so njim oblačila-prosijo samo za hrano in mir. Ampak vaš Bog jim tega ne da.

Glasba, umetnost, znanost so na svetu za to, da nam koristijo in pohvalno je, da se navdihuješ ob tem... Meni osebno bi pa bil problem, ko pridejo hude težave, ki jih ne reši ne glasba, ne umetnost in pogosto tudi znanost ne... Takrat pa ne bi zdržal brez Njega, ki je Ljubezen

Glede teh plemen in celih ljudstev v Afriki in tudi drugod. Spet gre tu za svobodno voljo. Evropejci so zelo dolgo izkoriščal Afriko: sužnji, diamanti, in kaj jz vem še kaj... In to so storili po svoji svobodni volji. Ne vem, kakšne so bile posledice tega njihovega izkoriščanja za njih, dejstvo pa je, da so zaradi njih trpeli in še trpijo Afričani. Torej jih ni Bog štrafou, ampak smo jih ljudje. In tudi zdaj, zakaj jim Bog ne pomaga? Ja, ljudje Bog nam je dal svobodno voljo. Če bi on zdej uletu dol s svojo nebeško vojsko in jim On dal vsega v izobilju bi bil to poseg v našo svobodno voljo. Ker od nas je odvisno, kdaj jim Bomo pomagali. Živimo v predelu sveta, kjer imamo vsega v preobilju. Hrano mečemo stran na vsakem koraku. Neka firma, ki se ukvarja s prodajo pšenice in podobnega, je stresla ne vem koliko ton pšenice v ocean, samo za to, da bi dvignila ceno na trgu... Toliko imamo in je naša svobodna volja, da od tega obilja vzamemo in damo njim. Bog nam daje za to ogromno priložnosti, pa razen kristjanov in človekoljubnih organizacij redko kdo pomaga s svojim prispevkom, kaj šele, da bi šli tja dol gradit, učit,... Kriza je tako velika, da se že dolgo Afričani švercajo v Evropo, da bi prišli do svobode, do kruha... Pa še tu jim zapiramo vrata. Če pogledava na rodnost bo pa verjetno čez kako stoletje itak v Evropi večino prebivalstva iz Afrike, ker jim bomo odprli vrata šele ko bomo meli mi - zahodni svet korist od tega, da bodo nam oni zalaufal tovarne, ker bo evropske delovne sile premalo... Vse je v naših rokah. In posledice nosimo mi vsi skupaj.
Tako je moje mnenje.

Bog nam hoče dobro vsem, samo mi se prevečkrat odločimo za slabo. Kot je prikazano na tisem filmčku: še ko zabluzimo nas Bog kliče nazaj, prek opominov prijateljev, prek pomoči dobrih ljudi, morda koga tudi prek tega foruma... želi nam pomagat, nas ne obsoja... Še več, kristjani verujemo, da je šel celo na križ za nas, da nas je odkupil in s tem premagal tiste hudičke, da bi mi živeli srečno že tu na zemlji in ne šele potem v nebesih.

Torej, dokler se držiš vrednot, ki so preizkušeno dobre in delaš dobro, živiš po svoji vesti si na dobri poti in sploh ni nujno, da si kristjanka. Kristjani namreč nismo dobri zato, ker bi se bali božje kazni ali pa bi bili "podkupljeni" s kako obljubo nagrade od Boga, ampak želimo biti dobri in želimo živeti po ljubezni z ljubeznijo in v ljubezni. Ta pa tudi najbolje opiše našega Boga. :smt007

Uf, spet sem se napisal. Ja, življenje je zelo lepo a žal ni enostavno. Se tipkamo. :smt006
Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. (Kol 3,14)
Uporabniški avatar
Uroš
Modrijan
Modrijan

Kraj: dolina reke Temenice

OdgovorNapisal/-a iRock » To, 27 apr 2010 3:23 pm

Ravno zadnjič sem bila pri maši zaradi predavanja enega misijonarja. Človek je lepo prestavil življenje v Afriki potem pa je omenil besedo ateizem. Kot bi bili mi neumni in bi ne vedeli kaj to je ga je predstavil kot strašno živalco, ki lahko ubija, krade ker ni Boga, prizadeva. Ateizem je predstavil kot satanizem(čeprav tudi proti njim nimam kaj proti dokler me ne ubijejo) ne ateizem. Pravzaprav je ateiste postavil v slabo luč, jih diskririminiral.
Potem je imel pri naslednji točki božično igrico, ki so jo uprizorili v Afriki za Božič. So si izposodili živega muslimanskega osla. Začel je o tem, da tam vsi verniki živijo v sožitju in je tako lepo. Da je čisto drugače kot drugje po svetu, ko se vse vere med seboj prepirajo in diskriminirajo. Ni mi jasno, kako lahko pred petimi minutami sam diskriminira ljudi, ki samo ne verujejo v isto stvar kot on; čez pet minut pa govori o tem, da bi morali živeti v sožitju.
Želela bi si slišati tudi zagovor krščanske cerkve glede križarskih vojn. Oškodovanih je bilo milijone ljudi... Podarjenih milijone odpustkov iz papeževe strani, ker so udeleženci križarskih vojn delali grozne stvari. Zakaj je vaš Bog dopustil, da je papež dal takšno povelje? Samo tako zanima me, kakšni so bili razlogi ali kje je tu prav da se je to dogajalo.
iRock
Začetnik
Začetnik

OdgovorNapisal/-a Uroš » To, 27 apr 2010 9:03 pm

Dostikrat slišimo, da na svetu ne bi bilo vojn, če ne bi bilo krščanstva oziroma ver na sploh. Pa je temu res tako? Jaz sicer trdim, da je ateizem tudi vera (verjamejo namreč, da Boga ni), a vendar, recimo za ta primer ateizmu stanje brez vere. Poglejmo samo 20. stoletje: tipična lastnost komunizma je bil vsekakor ateizem. Če prebereš knjigo Črna knjiga komunizma, boš videla, da je samo zaradi ateističnega komunizma samo v 20. stoletju bilo pobitih okrog 1.600.000 ljudi. To je menda več kot vse križarske vojne skupaj...

Glede križarskih vojn: Nekje na tem forumu sem že omenjal svobodno voljo. In vedno je to odgovor, ko se vprašamo, zakaj Bog ne prepreči, ne posreduje? Pač vedno so bili in bodo ljudje, ki so zlorabljali vero v sebične namene. Ne moremo pomagat. Ljudje smo pač grešni. In vsaka vojna v imenu vere je že zloraba vere. Razumeti moramo tudi čas v katerem so se dogajale križarske vojne. Ravno v majski številki ognjišča si lahko prebereš več o tem. Samo na kratko: Ljudje so takrat napeto pričakovali ponovni Jezusov prihod, do katerega naj bi prišlo v Jeruzalemu. Ta je bil v rokah muslimanov. Muslimani so tudi nevarno ogrožali bizantinskega cesarja Aleksija Komna 1., ki je za pomoč prosil zahodno krščanstvo. Takratni papež Urban 2. je leta 1095 pozval bojevite plemiče naj pomagajo vzhodnim kristjanom. To je pa potem sprožilo verižno reakcijo. Plemiči željni bogastva in bojevanja so za slabih 100 let zavzeli Jeruzalem... No, več si lahko sama prebereš v Ognjišču. Situacija med muslimani in kristjani na bližnjem vzhodu ni tako zelo črno-bela. Če pogledaš današnjo Turčijo, ki je danes 99,8% muslimanska in greš brat pisma apostola Pavla, boš videla, da je bila le ta včasih večinsko krščanska - Korint, Filipe, Kolose, Efez itd so mesta na ozemlju današnje Turčije. Še Marijin kraj smrti je v Turčiji... Tako, da je težko reči, kdo je koga od kje preganjal...
Kakor koli že: papež, Janez Pavel 2. se je za nasilje kristjanov nad muslimani med križarskimi vojnami opravičil. Tako, da tudi iz tega vidika lahko vidiš, da je tudi Cerkev obsodila vojskovanje v imenu vere.

Še nekaj glede ateizma. Jaz osebno kot kristjan mislim, da je ateizem, dolgoročno skoraj zagotovo škodljiv predvsem ateistu samemu. Pridejo namreč trenutki v življenju, ko se lahko opreš samo še na Boga. In verjetno marsikateri človek ne bi npr. storil samomora, če bi imel trdno vero v Boga. Večina ateistov je po pravilu seveda jako zaprisežena znanosti. Med tem, ko kristjani večinoma menimo, da sta vera in znanost dve sferi, ki si ne nasprotujeta in sta skupaj zelo koristni pa neka ateistična struja ustvarja neko umetno "tekmo" med znanostjo in vero. Oje na ogenj pa seveda prilivajo tudi kake fundamentalistične krščanske skupnosti in sekte.

In glej ga no: ali nam je znanost v rokah ateistov res vedno bila nežna mati? Atomska bomba? Teorija o spontanem nastanku življenja? Kloniranje in genski inženiring brez etike? Ateistom dostikrat manjka malce ponižnosti pred Bogom. Če bi jo imeli, bi bilo tudi manj gorja na svetu zaradi znanosti. No pa spet posplošujem. :sad: Seveda niste vsi ateisti taki. Mnogi so v resnici agnostiki - verjamejo, da nekaj nadnaravnega obstaja, pa ne vedo kako bi temu rekli... Torej s krščanskega vidika, bi bilo ustrezneje za ateiste molit, kot pa o njih grdo govorit. :!:
Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. (Kol 3,14)
Uporabniški avatar
Uroš
Modrijan
Modrijan

Kraj: dolina reke Temenice

OdgovorNapisal/-a tomaz » To, 18 maj 2010 5:51 pm

glej tako bom rekel, vsak izbere sam v kaj bo veroval. Tebi pa eno vprašanje v kaj ti veruješ?
Uporabniški avatar
tomaz
Veteran
Veteran

Kraj: okolica cerkelj

OdgovorNapisal/-a zbe » Ne, 30 maj 2010 11:38 am

Lep pozdrav po dolgem casu =)

uff, koliko "zgresenih";P stvari sem spet prebral, pa ni casa, da bi odgovoril. =)
Bi pa vse vernike, ki vsaj kolikor toliko znajo anglesko, povabil naj si ogledajo stran http://www.youtube.com/user/ProfMTH Zares odlicni video prispevki profesorja
na ameriski univerzi, ex-vernika in pa, POZOR, geja. =)

Lep dan se naprej, zbe
zbe
Začetnik
Začetnik

Prejšnja

Vrni se na Duhovnost in verska vprašanja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost