Slovenec SI!

Ne, ni mi vseeno, kaj se dogaja okrog mene, ker vem , da lahko prispevam k izboljšanju sveta v katerem vsi živimo.

Moderatorji: mojca_m, romana

Slovenec SI!

OdgovorNapisal/-a Barb'čk » Če, 24 dec 2009 9:19 am

Evo mene spet nazaj po neki časa :)

Sicer sm že dostkrat opazila, ampak zdej med prazniki je tega še več; namreč nekateri ljudje se poljubljajo 3X, namesto 2x, kot je po slovenski tradiciji prav. In mislim da ni izgovor da je večkrat boljše in da je tko al pa tko vseeno, sej so sam poljubi za čestitke, voščila, lepe želje itd.
Vse res in lepo, sam sej človeku lahk svoje namene izraziš tud sam z enim, dvema poljuboma; zakaj lih trije? Na srečo nimam v seb nacionalista, sam bi pa na vse pretege rada branila kar je "naše". Čist spoštujem priseljence iz juga, sam ko se nekam PRISELIŠ, naj bi se (vsaj delno) prevzela nova kultura, novi običaji.....večina tega ne spoštuje.
Ne vem no, sam mene to ful moti.
Tud kar se tiče kletvic: kar se sliši po ulcah, šolah, drugih ustanovah, niso slovenske kletvice. jst bi raj slišala da nekdo reče "tristo kosmatih" kt pa "********" - lahk si predstavlate kero kol besedo, za vse velja isto.

Mogoče sm mal preveč kritična, sam me pa iz dneva v dan bolj moti to vedenje; pa tud vse večji ameriški način življenja pri nas mi je nekak bolj "domač" kt pa npr. od južnih priseljencev. Zakaj nismo mi tko trmasti kt oni, pa ne branmo svojih stvari; zakaj jim ne postavimo večje ultimate?

Najbrž sm preveč ostra pa nesramna, čeprav slednje ni ravno moj namen; ampak k se ljudje res čedalje manj zavedamo da smo Slovenci?
Na Mavrico Prijateljstva bom narisala Najin Čas....
Uporabniški avatar
Barb'čk
Mojster
Mojster

Kraj: Novo mesto

Re: Slovenec SI!

OdgovorNapisal/-a Barb'čk » Če, 24 dec 2009 9:23 am

P.S: Pa lepe praznike! Kdor gre v Poznan, naj se ma fajn še zame!!!!!! :))))))
Uporabniški avatar
Barb'čk
Mojster
Mojster

OdgovorNapisal/-a BlaŽka » Če, 24 dec 2009 9:38 am

Mene to ne moti in se ne obremenjujem s tem. Si mogoče preveč občutljiva?
Poljub 2x ali 3x... kakorkoli ... Jaz ne bi rada slišala nobene kletvice! Tudi "naše" so grde, nesrmane in žaljive. Mogoče ti tiste kletvice, ki si jih označila z ****** gdo zvenijo, ker se njihov jezik tako razlikuje... Ne vem.

Zakaj ti je pa ameriški način življenja bolj "domač" ? To pa res ne razumem.

Pa še nekaj. Slovenci smo kao krščanski narod pa poglej kako se obnašamo? Pozabljamo? NIsmo ponosni?
Za vas živim! don Bosko
Uporabniški avatar
BlaŽka
Veteran
Veteran

Kraj: Trbonje:) Koroška!!!

OdgovorNapisal/-a Barb'čk » Če, 24 dec 2009 3:34 pm

sej nism proti priseljencem, sam na živce mi gre da se nekateri tko grdo obnašajo - čeprav je res da znamo bit tud Slovenci dostkrat nesramni - vključno z mano, čeprav to nerada prizna, ker se zavedam da ni prav.
Leo je da smo strpni in spoštljivi, sam dostkrat je težko - sploh pa če ti nekdo iz rok puli nekaj tvojega.
Me je kr mal šokiralo ko si napisala da je vseeno al se poljubiš 2X al 3x . Ne, draga moja, ni vseeno. A bi rada vidla da Slovenija spet postane Jugoslavija? Bi rada da mamo na oblasti ljudi ki večinoma skrbijo sam za priseljence? Strinjam se da jih je potrebno lepo sprejet - je že blo nekaj narobe da so pršli v drugo državo in čist prou da so kle, me nč ne moti, sej smo vsi sam ljudje, ampak naj se sprijaznejo da je tukej Slovenija in nč druzga. Pri Srbih trikratni poljubi nekaj pomenijo, s tem povedo da so oni le oni in se s tem ločijo od drugih narodov. In če mi v svoji državi podpiramo njihov način življenja ki poteka v Srbiji in ne pri nas, če jim dovolijo da s tem potlačijo našo tradicijo, "značilnosti" Slovenije, lej, sori, men se zdi to bolno. Mogoče zvenim blesavo, sam jst kr kurjo kožo dobim če kej tazga vidm al pa slišm. Pa si ne morm nikakor pomagat; mogoče bi blo dobr da bi se na tem področju kej poučila - en mal strpnosti, pa tega, sam mislm da bi poleg mene to rabu še kdo.
Kar se tiče kletvic - dej mal posluš kaj človek rače, pa probi razumet tiste besede. So kr težke, veš. To so take žalitve, ki jih naš jezik ne pozna, se prav da mi nimamo tko hudih kletvic (sicer pa ne poznam vseh, tko da ne morm za zihr povedat).

Vsaka čast ljudem ki so se ob prihodu v Slovenijo naučili našega jezika in tud tistim ki se ga še učijo; sam teh ni veliko. A ne bi blo dobr slišat mal več slovenščine? Sej mogoče vi jo, sam jst je ne - mogoče sm zato tko impulzivna pr teh stvareh.

U glavnm upam da bomo enkrat najdl skupni jezik in lepo zaživel, brez razlik.

Lep Božični večer :))
Uporabniški avatar
Barb'čk
Mojster
Mojster

OdgovorNapisal/-a gasperp » Če, 24 dec 2009 5:28 pm

No, no, na božični večer pa res ni treba nestrpnosti zganjat!
»Moj Bog, velik in čudovit, živi Bog in gospod, ti ljubezni si Bog.
Moj Bog, velik in čudovit, živi Bog in Gospod, ki si tu, v svojem stvarstvu navzoč.«
Uporabniški avatar
gasperp
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a jsmazarot » Če, 24 dec 2009 7:01 pm

Sem in vedno bom!
Za v prvo vrsto je dober vsak!
jsmazarot
Mojster
Mojster

Kraj: Vrbendorf

OdgovorNapisal/-a Katarinca5 » Če, 24 dec 2009 8:27 pm

jsmazarot je napisal/-a:Sem in vedno bom!

Tako je prav. Pod to se podpišem.

Barb'čk: To, da smo Slovenci, se mora kazati tudi v pravilni rabi slovenskega jezika in slovničnih pravil.(se pa tudi sama kdaj pri tem zmotim :oops:)
Katarinca5
Veteran
Veteran

OdgovorNapisal/-a Barb'čk » Pe, 25 dec 2009 5:35 pm

saj slovenščina ni samo knjižni jezik, so tud narečja. Če bi sam knjižno govorl, bi preveč uradno delovalo :). Ampak se bom tud sama probala potrudt pa čim bolj knjižno govort/pisat :).
Uporabniški avatar
Barb'čk
Mojster
Mojster

OdgovorNapisal/-a BlaŽka » Pe, 25 dec 2009 9:43 pm

Barb'čk je napisal/-a:Me je kr mal šokiralo ko si napisala da je vseeno al se poljubiš 2X al 3x . Ne, draga moja, ni vseeno. A bi rada vidla da Slovenija spet postane Jugoslavija? Bi rada da mamo na oblasti ljudi ki večinoma skrbijo sam za priseljence? Strinjam se da jih je potrebno lepo sprejet - je že blo nekaj narobe da so pršli v drugo državo in čist prou da so kle, me nč ne moti, sej smo vsi sam ljudje, ampak naj se sprijaznejo da je tukej Slovenija in nč druzga. Pri Srbih trikratni poljubi nekaj pomenijo, s tem povedo da so oni le oni in se s tem ločijo od drugih narodov. In če mi v svoji državi podpiramo njihov način življenja ki poteka v Srbiji in ne pri nas, če jim dovolijo da s tem potlačijo našo tradicijo, "značilnosti" Slovenije, lej, sori, men se zdi to bolno. Mogoče zvenim blesavo, sam jst kr kurjo kožo dobim če kej tazga vidm al pa slišm. Pa si ne morm nikakor pomagat; mogoče bi blo dobr da bi se na tem področju kej poučila - en mal strpnosti, pa tega, sam mislm da bi poleg mene to rabu še kdo.

3 krat se poljubijo ne samo srbi, ampak tud argentinci in kanadčani, pa poljaki in makedonci. Dejstvo je, da smo mi bili del Jugoslavije. In ne razuem kako lahko s 3x poljubljanjem Slovenija spet postane Jugoslavija.
Kdo smo ni stvar poljubov...
Za vas živim! don Bosko
Uporabniški avatar
BlaŽka
Veteran
Veteran

Kraj: Trbonje:) Koroška!!!

OdgovorNapisal/-a Katarinca5 » Pe, 25 dec 2009 10:14 pm

Barb'čk je napisal/-a:saj slovenščina ni samo knjižni jezik, so tud narečja. Če bi sam knjižno govorl, bi preveč uradno delovalo :). Ampak se bom tud sama probala potrudt pa čim bolj knjižno govort/pisat :).

Jaz sem mislila na pisanje v slovenskem jeziku in ne na govorjenje. Prav je, da narečja ohranjamo, to se strinjam. Problem pa je v tem, da si med sabo že preko sms-je kar po domače pišemo. Mislim, da tudi na forum bolj sodi uporaba knjižne slovenščine, kot pa česarkoli drugega.

Glede poljubov: se poljubiš 2x ali 3x - čisto vseeno. Tujci nas sodijo po obnašanju in kulturi ne pa po poljubih.
Katarinca5
Veteran
Veteran

Naslednja

Vrni se na Družbeno dogajanje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Yahoo [Bot] in 0 gostov